Živorada Kostića Moravca 35 18000 Niš, Srbija

U IC Cerje Održan trening Niški!Aktivni!Mladi!
10. 04. 2017.

     Odred izviđača „Mija Stanimirović“ iz Niša, protkelog vikenda, realizovao je u Cerju kraj Niša trening Niški!Aktivni!Mladi!. Trening je bio namenjen mladim ljudima, aktivistima organizacija mladih i za mlade iz Niša, zainteresovanih da nauče nešto više o onlajn aktivizmu, veštinama javnog nastupa, ali i saradnji sa tradicionalnim medijima(televizija i radio).

     Polaznici treninga bili su članovi 8 niških izviđačkih odreda (OI "Mija Stanimirović", OI "Lola", OI "Josif Pančić", OI "Kralj Petar I", OI "Đuka Dinić", OI "Vožd Karađorđe", OI "Goran Ostojić" i OI "ŠB Jadran"), kao i članica Kluba za osnaživanje mladih - KOM018.

     Cilj projekta Niški!Aktivni!Mladi! u okviru koga je i realizovan istoimeni trening jeste da mladi, aktivisti organizaicja mladih i za malde iz Niša, nauče kako da koncipiraju kampanje kroz koje bi promovisali svoje aktivnosti putem društvenih mreža i Interneta, ali i da nauče kako da to promovišu i u tradicionalnim medijima (štampa, radio i televizija). Dvadesetoro mladih, u Izviđačkom centru „Cerje“, u toku predavanja imali su priliku da nauče kako se piše saopštenje za medije, koje su veštine i tehnike dobrog javnog nastupa, kako privući pažnju medija. Najviše pažnje na treningu, shodno cilju projekta, posvećeno je tome kako koristiti društvene mreže i inovativne onlajn alate u svrhu promocije aktivnosti organizacija.

      Ono što sledi nakon ove obuke jeste osmišljavanje kampanje povodom Dana planete zemlje, koju će mladi, učesnici treninga, sprovesti putem društvenih mreža, ali je i promovisati putem štampe, radija i televizije.

      Ceo trening održan je zahvaljujući dobroj saradnji sa niškim novinarima, Oliveri Marković, Dejanu Tasiću, Predragu Blagojeviću, Ozrenu Rašiću, dok je deo u vezi sa društvenim mrežama održala i članica OI „Mija Stanimirović“ Dunja Marušić.

     Organizatore treninga Niški!Aktivni!Mladi! da se obavi ovom temom naveli su podacima iz istraživanja Ministarstva omladine i sporta rađenog u periodu od 2014. do 2016. godine, sa uzorkom od 1500 mladih uzrasta 15-30 godina, gde se može uočiti da se o temama od interesa za mlade 52,1% ispitanika informiše putem Interneta i društvenih mreža. Prema podacima iz Nacionalne strategije za mlade Republike Srbije za period 2015-2025. u oblasti Informisanje mladih kao specifičan problem naveden je neodstatak mogućnosti znanja mladih za adekvatan pristup novim tehnologijama i Internetu.

      Omladinski volonterski projekat “Niški!Aktivni!Mladi!” sprovode članovi Odreda izviđača “Mija Stanimirović” iz Niša uz podršku Resurs centra “Proaktiv” Niš, u okviru programa “Mladi su zakon 2016 - nišavski i pirotski okrug”, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

 

                                              

  Miloš Seferović      10. 04. 2017.
 
 
 

Novo u galeriji