Živorada Kostića Moravca 35 18000 Niš, Srbija

Dan sećanja
22. 02. 2015.

Juče, danas, sutra, zavisi kako kome dođe 22. februar, izviđači celog sveta obeležavaju rođendan osnivača naše organizacije. DAN SEĆANJA.

Kao začetnik ideje skautizma u svetu smatra se Kanađanin Ernest Tompson Siton koji je 1902. godine osnovao grupu dečaka tabornika sa zadatkom da se uče životu u prirodi, principima dobrovoljnosti i samodisciplini. Tako je i nastala organizacija „Woodcroft“. Osnivačem skautizma u svetu smatra se Robert Baden Pauel koji je 1899. godine u burskom ratu davao dečacima odgovorne zadatke, time pokazao da se oni vrlo lako mogu organizovati i snaći i samim tim dao ideju o stvaranju  jedne ovakve organizacije. 1907. godine nastala je organizacija skauta koja je nakon tri godine brojala preko 123 000 članova. Danas svetska skautska organizacija (WOSM) broji oko 40 miliona članova.  Pauel je umro 1941. godine i sahranjen je u Keniji a na nadgrobnoj ploči je ispisano „Robert Baden Pauel, šef skauta sveta“.

Oproštajno pismo Roberta Badena Pauela:

"Dragi skauti,

Imao sam vrlo srećan život i želim svakome od vas, takođe da ima tako srećan život. Verujem da nas je Bog stavio u ovaj veseli svet da budemo srećni i uživamo u životu. Sreća ne dolazi od toga da je neko bogat, niti što je uspešan u svojoj karijeri, niti od prepuštanja užicima. Jedan korak prema sreći je učiniti sebe zdravim i snažnim dok si dečak, tako da možeš biti koristan i da možeš uživati u životu dok si čovek. Proučavanje prirode pokazaće ti koliko je izvanrednih i lepih stvari koje je Bog stvorio na svetu da bi baš ti uživao. Budi zadovoljan sa onim što imaš i učini sa tim najbolje što možeš. Gledaj na svetlu stranu stvari umesto na onu mračnu. Ali, stvarni put do sreće je davanje sreće drugim ljudima. Pokušaj ostaviti ovaj život malo boljim nego što si ga našao, a kad dođe tvoj red za umiranje, možeš umreti srećan, uz osećanje da svakako nisi potraćio svoje vreme, već učinio najbolje što si mogao. Budi pripravan za to da živiš srećno i umireš srećno..."

Ovaj dan posvećen je izviđačima celog sveta i njihovim prijateljima. Setite ih se, pošaljite pozdrav, čestitku... Da zajedno makar na jedan dan, učinimo ovaj svet boljim i lepšim mestom za život!!!

        22. 02. 2015.
 
 
 

Novo u galeriji