Živorada Kostića Moravca 35 18000 Niš, Srbija

Upoznajte biser Jadrana

 

Jedinstveni zaliv Jadranskog mora – Boka Kotorska, predstavlja izuzetnu simbiozu prirodnih lepota i kulturnog nasleđa. Ovaj, ujedno i najveći zaliv, duboko je zašao pod litice Lovćena i Orjena. I, ako je negde na svetu priroda bila velikodušna, onda je to svakako naša Boka! Ovaj jadranski biser lep je u bilo koje doba godine, pa je nemoguće odlučiti koja se slika čini dražom: zimska – kada se beli vrhovi planina ogledaju u moru, a obalom se širi miris voća u cvatu; ili letnja – kada more dobije posebnu boju, kada je prozirno i kada je sve već olistalo i bujno. Mirna voda zaliva čini već magičnu atmosferu jos potpunijom.

Zaliv se sastoji iz četiri manja. Počinje hercegnovskim zalivom koji se sužava u Kumborski tesnac, zatim njime prelazi u tivatski zaliv, pa kroz Verige ulazi u risanski i kotorski. Po obali cele Boke nanizani su, kao biseri, brojni gradovi: Kotor, Stoliv, Tivat, Herceg Novi, Perast, Risan...

Ploveći zalivom možete videti prolaz Verige, najuži deo zaliva, širok svega 250m, a koji je dobio naziv po lancima kojima su zaprečili prolaz da bi se odbranili od neprijatelja. U samom centru zaliva nalaze se dva ostrva. Na ostrvu Sveti Đorđe nalazi se crkva iz 17. veka i groblje peraških pomoraca, dok je ostrvo Gospa od Škrpjela veštački nastalo nagomilavanjem kamenja. Tu se nalaze crkva i muzej otvoreni za posetioce.

Boka je oaza mediteranske vegetacije – bogata je palmama, mimozom, oleanderom, kivijem, maslinama, narom, lekovitim biljem... Za razvoj vegetacije zaslužna je blaga klima i pogodan geografski položaj. Planine zaustavljaju hladan dah sa severa, a more donosi duh Sredozemlja. Zato i ne čudi činjenica da je „nevesta Jadrana” nepresušna inspiracija piscima i umetnicima. Dovoljno je prošetati nekom od ulica starih gradova i osetiti trag minulih civilizacija – takva šetnja zapravo predstavlja hodanje kroz istoriju. Istorija Boke seže još u doba antičke Grčke. Kasnije predstavlja veliku raskrsnicu trgovačkih puteva i biva pod jakim uticajem Dubrovnika tj. Mletačke republike. Stoga je Kotor stari pomorski i kulturni centar.

Noći u našem zalivu su čarobne. Kada padne veo noći, sve postaje za još par nijansi lepše. Sve je utišano, mistično i mirno. Tada ne preostaje ništa drugo nego sedeti na Velikoj terasi i biti opijen pogledom.

Boka još pored svih prirodnih lepota nudi i bogat kulturno-zabavni program, pa tako treba posetiti Herceg Novi u vreme Praznika mimoze ili festivala Sunčane skale. Kotor je u punom sjaju u avgustu kada je Letnji karneval, gde na ulicama i trgovima možete videti ljude pod maskama ili kada je Bokeška noć prepoznatljiva po defileu čamaca i bogatom muzičkom programu širom celog starog grada. A ako se zadesite u Tivtu, možete uživati u jednom od mnogobrojnih koncerata sa manifestacije Tivatsko kulturno leto.

Boka Kotorska se nalazi na listi Kluba najlepših zaliva sveta. Zbog svojih izuzetnih kulturnih i prirodnih vrednosti, deo zaliva (područje Kotora koje obuhvata kotorski i risanski deo zaliva) nalazi se od 1979. godine na UNESCO-voj Listi svetskog nasleđa.

Na kraju, redovi o ovom biseru mogu se samo nizati do beskonačnosti, prava magija je doživeti Boku izbliza, uživo.

I zato, do leta, vidimo se!

 Pogledajte cenu letovanja za 2019. godinu

“Čudim se suncu kako može zaći,

Kad ljepote ove nigdje neće naći” – Ljubomir Nenadović

 

 

Tekst: Teodora Miljanović
 
 

Najnovije vesti

arhiva vesti

Novo u galeriji