Živorada Kostića Moravca 35 18000 Niš, Srbija

Oko vrata nam stoje marame plavo žute boje

Osećaj kada se vratiš sa izviđačke akcije, onako umoran od silnog pešačenja brdovitim stazama, po ne tako lepom vremenu. Neispavan zbog druženja sa ovako plemenitim ljudima koji znaju ko je ustvari izviđač.

Zapravo, to je lep osećaj. Znaš da si neko i nešto što pomaže u očuvanju životne sredine i da činiš dobro delo time što si izviđač. Upoznaješ nove krajeve, nove ljude, sklapaš prijateljstva koja ti ostaju za ceo život. Vidiš i prodješ mestom gde inače običan čovek ne bi prošao. Mestima gde je izvor nezagadjen, a voda sa njega čista i pijaća, mesta gde se čuje cvrkut ptica umesto urbane gradske sredine i svih onih uobičajenih zvukova automobila i motora, umesto zagadjenog vazduha udišeš čist, koji danas još mogu svakodnevno udisati stanovnici pojedinih isturenih planinskih sela.Vidiš prelepe pejzaže, da l' zimske, jesenje, prolećne ili letnje, totalno nebitno, priroda ti pruža priliku da je vidiš u najboljem svetlu.

Popneš se na planinu, potrošiš mnogo energije ali za uzvrat dobiješ nju u naboljem izdanju.Sa ekipom koja nosi marame oko vrata, kojoj lomatanje po nepristupačnim stazama predstavlja zadovoljstvo i zabavu, koja zna da pametno iskoristi svaki trenutak u prirodi, koja voli da se druži, istražuje...

Ne može svako da razume taj osećaj zadovoljstva kada onako pretovaren rancem i opremom odeš negde gde nikada nije ljudska noga kročila, kada sa tog mesta vidiš ceo Niš ili panoramu bilo kog drugog grada, kako se proteže od severa do juga i od istoka pa sve do zapada.

Nadješ neko fenomenalno mesto, rasklopiš šator, založiš nikada prevazidjenu logorsku vatru i kao šlag na tortu,sa društvom sedneš u krug, družite se, šalite svirate gitaru i pevate i vi i priroda oko vas. Jednostavno neopisivo.Povrh svega, budjenje u cik zore u šatoru i to ne bilo kakvo nego uz cvrkut ptica, pogled na tek izašlo sunce, zatim umivanje onako hladnom, izvorskom vodom koja te bolje rasani nego bilo šta drugo. E sve to treba doživeti.

Iskreno ne razumem ljude koji kažu  da je izviđaštvo gubljenje vremena, pa verovatno tako misle jer i neznaju ko su ti ljudi zapravo i šta oni rade. Uostalom i neka misle tako, nisam ja, već su oni na gubitku.

Na kraju je sav taj umor zanemraljiv u odnosu na to šta si sve video i doživeo! ;-)

Autor: Andrija Radičković

 

Najnovije vesti

arhiva vesti

Novo u galeriji