Živorada Kostića Moravca 35 18000 Niš, Srbija

Istorijat odreda

          Odred izviđača “Ivo Lola Ribar” je formiran 2. marta 1961. godine od čete “Čiča Janko” (koja je od 1957. godine radila u OI “Mija Stanimirović”, a od 01.11.1959. godine kao samostalna četa pri OŠ “Njegoš” i Dr “Vojislav Vučković” (koja je radila pri istoimenoj Muzičkoj školi).

          U prvim godinama aktivnosti Odreda radilo se na kadrovskom i materijalnom jačanju organizacije, pri čemu su se u omasovljenju članstva, školovanju kadrova i učešću na akcijama postizali bolji rezultati nego na jačanju materijalne osnove. Prekretnica na tom polju nastaje 1968. godine, kada Odred organizuje svoje prvo samostalno taborovanje u Prčnju. Slede potom tabori u Stolivu na iznajmljenim lokacijama do 1973. godine, uz istovremenu izgradnju i uređenje tabora “Stoliv” koji je vlasništvo Odreda i na kome taborujemo od 1974. godine.

          Ogromnim radom i nesebičnim zalaganjem velikog broja naših članova, koji pune dve i po decenije rade na uređenju tabora, imamo savremen i jedan od najlepših tabora u bivšoj Jugoslaviji.

          Pored zimovanja, bivaka, tabora i brojnih drugih akcija, Odred kao krunu svog rada u toku godine, organizuje Izviđačko-orjentacioni višeboj “Lola”,koja je vremenom postala naša tradicionalna aktivnost i svake godine okuplja oko 200 učesnika iz cele Srbije, a i šire. Poslednje dve decenije radimo na Medjunarodnoj saradnji sa skautima iz Evrope,sto pokazuje učešće dvadesetak naših članova na svetskom izviđačkom Džemboriju 2005. i 2007. godine, kao i brojne medjusobne posete.Učešćem na ovakvim aktivnostima trudimo se da što vise obogatimo svoja znanja i iskustva, a samim tim i našim članovima pružimo kvalitetnije obrazovanje i boravak u izviđačima zanimljivijim.

           Periodično izdajemo list “Kompas” koji je namenjen informisanju članstva o našim aktivnostima i popularisanju izviđačke organizacije. “Kompas” je ušao u 32. godinu izlaženja a do sada је izašlо 45 brojeva.

          Aprila 1996. godine prilikom proslave 35 godina rada, Odred je izdao Monografiju “35 godina Odreda izviđača “Lola”, decembra 1996. godine brošuru “20 godina Kluba brđana Čiča Janko” a maja 1997. godine brošuru “Samoniklo jestivo bilje”.

          Za svoj rad Odred je od Saveza izviđača Srbije 30 puta dobio zvanje “Odred orlova”.

          U Odredu aktivno radi Instruktorska grupa, koja punih 5 decenija radi na polju neformalnog obrazovanja dece i omladine, kroz mnoštvo raznovrsnih akcija i aktivnosti, a prateći program SI Srbije.Dokaz tome je da trenutno Odred broji 200 aktivnih članova svrstanih u :

  • Četa poletaraca i pčelica "Pera Detlić"  
  • Četa izviđača "Jelen"
  • Kolо planinki "Orhideja"
  • Mešovita četa "Soko"
  • Klub brđana "Albatros

          Od 19. marta 1995. godine naš Odred izviđača nosi ime “Lola”.

 

Najnovije vesti

arhiva vesti

Novo u galeriji