Živorada Kostića Moravca 35 18000 Niš, Srbija

IZVIĐAČKI HOD ZA BOLJI SVET

U Osijeku od 24. do 26.3.2023. naši su OSjavorovci, kao nositelji  projekta, bili domaćini i organizatori Pripremnog susreta koji je imao osnovni cilj što bolje pripremiti  izviđački Trening – kamp za volontere – osobe koje rade s mladima koji će biti 21.-28.6.2023. u Osijeku/Kopačevu.

Na Susretu su sudjelovali predstavnici (po dvoje) iz svake partnerske organizacije:

  1. E10149527 Prv Skopski Izvidnicki Odred, Skopje, The Republic of North Macedonia (BOJAN GJOSHEV I SNEZHANA JANKOVIKJ)
  2. E10197302 Association Scout Group Feniks Prilep, The Republic of North Macedonia (MARIJA MIRCHEVSKA i ANA PLETVAREC)
  3. E10020268 Odred Izviđača “Zelena Patrola”Rajić, Croatia (LJILJANA TVOREK -ZAMJENA BLAŽENKA HAP, KRISTINA SAVIĆ ROSY -ZAMJENA LUKA BUJAK) – razlog zamjene je bolest Covid
  4. E10292993 Odred Izviđača Plamen Banovići, Bosnia And Herzegovina (ROBERT LAPČEVIĆ I EDIN OMERČEVIĆ)
  5. E10292833 Izviđački klub Eho, Podgorica, Montenegro (MILJAN VLAHOVIĆ i BALŠA BOŽOVIĆ)
  6. E10014333 Scout group “Lola” Serbia (MILA KARAMIJALKOVIĆ I ĐORĐE RANDJELOVIĆ)
  7. E10292793 Savez izviđača Grada Zenica, Bosnia And Herzegovina (EDIN ŠARIĆ i DIJANA ŠARIĆ)
  8. E10244620 Izviđački klub Javor Osijek, Croatia (JADRANKA KOKOLARI i MONIKA FEHER)

Svi sudionici su svojim aktivnim radom dali veliki  doprinos  ispunjenju zadataka Pripremnog susreta.  U pripremi i realizaciji  Susreta sudjelovalo je 13 volontera iz Izviđačkog kluba Javor Osijek.

Na Uvodom sastanku svima je predstavljen program  Pripremnog susreta. Tijekom predstavljanja udruga svaka je organizacija predstavila svoj rad, kapacitete, mogućnosti i ideje za zajedničke buduće aktivnosti. Tijekom Susreta prisjetili smo se svih zadataka i tema koje nas očekuju na Trening kampu u lipnju 2023. a posebnu smo pozornost dali procijeni mogućih rizika kao i prijedloga rješavanja istih. 

Podijeli smo iskustva u vođenju udruga na temu „Prenošenje zadataka na druge osobe u udruzi“ i nakon rasprave zajedno pripremili tekst Sporazuma o suradnji koji je i na kraju susreta i potpisan. Naravno da je bilo vremena i za turističku promociju i  razgledanje grada Osijeka, ali i kampa u Kopačevu. Organizirane su i aktivnosti opuštanja uz kuglanje, ples i pjesmu.

Ono što se može smatrati najvrjednijim uspjehom  Susreta,  potpisan je Sporazum o dugoročnoj suradnji  koji će trajati najmanje 8 godina poslije završetka ovog projekta . Nakon evaluacije susreta, organizatori OSJAVOROVCI mogu biti u potpunosti zadovoljni jer su dobili ocjenu 5,31 (a raspon je trebao biti od 1 do 5).

Opći je cilj projekta je cjeloživotnim učenjem podupirati obrazovni, profesionalni i osobni razvoj ljudi u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta u Europi i šire, što pridonosi održivom rastu, kvaliteti radnih mjesta, socijalnoj koheziji, poticanju inovacija te jačanju europskog identiteta i aktivnoga građanstva. Opći cilj izviđaštva je utjecati na razvoj životnih vještina svakog pojedinca kako bi se isti razvili u sposobne, kreativne ljude, spremne pomoći sebi, drugima, koji znaju donositi odluke, koji razumiju, poštuju i cijene , koji tijekom cijelog života sebe nadograđuju kako bi postigli željene ciljeve

Glavna skupina našeg projekta su osobe koje rade s mladima. Svaka udruga u projektu će sudjelovati s 5 sudionika. Na projektu zajedno radi  8 organizacija (1 nositelj i 7 partnera) s istim ciljem razmjene znanja i stjecanja novih znanja i vještina koje će sudionici aktivnosti primjenjivati u svojim lokalnim sredinama. Svaka partnerska organizacija u projektu bit će aktivno uključena u treninge u kampu.

Sudionici projekta (osobe koje rade s mladima) imat će prije svega mogućnost predstavljanja vlastitih kompetencija i znanja, uz savladavanje novih znanja i vještima. Očekuje se povećanje znanja i sposobnosti svih sudionika koji će usvojena znanja prenijeti u svoje lokalne zajednice. Stječi će dodatne kompetencije te će biti bolje pripremljeni za tržište rada i za njihovo zaposlenje ili prelazak na bolji posao.

Projekt „Izviđački hod za bolji svijet „ sufinanciran je sredstvima programa Europske unije  ERASMUS+ Agencije za mobilnost i programe Europske unije Republike Hrvatske.

 

 

Najnovije vesti

arhiva vesti

Novo u galeriji